اعتراض کانون کارگردانان ایران به حکم «عجیب» قوه قضاییه برای سعید روستایی

در بخشی از حکم دادگاه انقلاب تهران، سعید روستایی از «ارتباط و معاشرت با اشخاص فعال در عرصه فیلم‌سازی» منع شده ‏است

سعید روستایی در نشست خبری جشنواره کن گفته بود که اجازه سانسور فیلم برادران لیلا در ایران را نمی دهد-  Valery HACHE / AFP

کانون کارگردانان سینمای ایران با انتشار بیانیه‌ای حکم دستگاه قضایی جمهوری اسلامی علیه سعید روستایی کارگردان سینمای ایران را «عجیب‌ترین حکم قضایی در تاریخ سینمای ایران» خواند و ضمن اعتراض به صدور چنین حکمی، آن را محکوم کرد.

این بیانیه اعتراضی روز چهارشنبه ۲۵ مرداد در صفحه رسمی کانون کارگردانان سینمای ایران در اینستاگرام منتشر شد.

کانون کارگردانان سینمای ایران در این بیانیه تاکید کرد که «صدور حکم زندان، پنج سال ممنوعیت از ملاقات با اهالی سینما، و آموزش اجباری در دانشکده صدا و سیمای قم» را محکوم می‌کند.

کانون کارگردانان سینمای ایران افزود: «حکمی که برای سعید روستایی کارگردان فیلم "برادران لیلا" از سوی قوه قضاییه صادر شده عجیب‌ترین حکم قضایی در تاریخ سینمای ایران است» و این کانون «صدور چنین حکم عجیبی» را «تلاش بیهوده در جهت تحقیر این سینماگر جوان و خوش‌فکر سینمای ایران» می‌داند.

کانون کارگردانان در ادامه ضمن اشاره به اینکه فیلم برادران لیلا، ساخته سعید روستایی، «با مجوز ساخته شده و به فستیوال معتبر جهانی کن رفته، فستیوالی که سال‌هاست سینمای خصوصی و دولتی ایران در آن شرکت می‌کنند» و «از این جشنواره جایزه معتبری گرفته» است، یادآوری کرد که «پخش‌کننده خارجی فیلم برادران لیلا آن را منتشر کرده و مردم هم در ایران این فیلم را دیدند و علی‌رغم نظرات متفاوت، ارتباط بسیار خوبی با آن برقرار کردند.»

در بخش پایانی این بیانیه آمده است: «کانون کارگردانان سینمای ایران از مدیریت سینمای ایران می‌خواهد در این لحظه حساس کنار سعید روستایی بایستد و مانع اجرای چنین حکمی شود تا بیش از این فضای یأس و ناامیدی در سینمای ایران ایجاد نشود.»

خانه سینما نیز روز چهارشنبه، ۲۵ مرداد، احکام اخیر قوه قضائیه علیه سینماگران را «توهین‌آمیز و تحقیرآمیز» خواند و از آنها انتقاد کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در بیانیه هیئت مدیره خانه سینما آمده است: «ظاهراً مسابقه صدور احکام توهین‌آمیز که همزمان وهن خود قوه قضاییه است، وارد مرحله جدیدتری شده است.»

در این بیانیه، خطاب به مسئولان قوه قضائیه گفته شده است: «اگر گمان می‌کنید با صدور چنین احکام تحقیرآمیزی به حل مشکلات، نزدیک شدن دل‌ها، ایجاد نشاط و امید و تقویت امنیت ملی کمک می‌کنید، این گوی و این میدان. تا بحال موفق نبودید و از این پس هم همینطور خواهد بود».

سازمان سینمایی وزارت ارشاد اسلامی در خرداد ۱۴۰۱ ضمن «توقیف» فیلم «برادران لیلا» اعلام کرد که سعید روستایی فیلمش را بدون اعمال تغییرات مورد نظر وزارت ارشاد در جشنواره کن نمایش داده است و به همین دلیل، این کارگردان سینما را به «تخلف و سرپیچی تهیه‌کننده و کارگردان برادران لیلا از مقررات» متهم کرد.

در ادامه این فشارها بر کارگردان فیلم برادران لیلا، شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران در حکمی سعید روستایی را به «۶ ماه حبس تعزیری» محکوم کرد که «یک‌بیستم آن قابل اجرا و مابقی به مدت ۵ سال تعلیق» می‌شود.

شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران در بخشی از حکم خود با عنوان «تعلیق مراقبتی» سعید روستایی را به «خودداری از ارتباط و معاشرت با اشخاص فعال در عرصه فیلم‌سازی در ایام تعلیق پنج ساله» و «خودداری از فعالیت‌های مرتبط با جرم ارتکابی (فیلم‌سازی) یا استفاده از وسایل موثر در آن» و «گذراندن دوره فیلم‌سازی در دانشکده صدا و سیمای قم» محکوم کرده است.

سعید روستایی در خرداد ۱۴۰۱، در نشست خبری فیلم برادران لیلا در جشنواره کن، ضمن اشاره به سانسورهای وزارت ارشاد اسلامی در مورد فیلم «متری شش و نیم» گفت: «آن فیلم در اثر سانسور آسیب دید و در مورد برادران لیلا دیگر نمی‌توانم اجازه دهم فیلمم با سانسور آسیب ببیند و این بار در دو راهی سانسور و توقیف، شاید توقیف را ترجیح بدهم.»

با این حال، مقام‌های حکومتی و دستگاه فضایی جمهوری اسلامی ایران با همراهی ویژه وزارت ارشاد اسلامی و سازمان سینمایی فقط به «توقیف» فیلم برادران لیلا اکتفا نکردند و احکام حبس و تعلیق و ممنوعیت‌هایی برای سعید روستایی صادر کردند که کانون کارگردانان آن را «عجیب‌ترین حکم در تاریخ سینمای ایران» خوانده است.

بیشتر از فرهنگ و هنر